Stichting redt Sinterklaasfeest

Via: Weekblad Ouder Amstel

DUIVENDRECHT Stichting Sinterklaas in Duivendrecht gaat voortaan de intocht van Sinterklaas organiseren. De stichting neemt het werk over van het Sint Nicolaas Comité, dat in augustus via een ingezonden brief in de krant aankondigde na 65 jaar te stoppen met de organisatie. De toegenomen regeldruk en bedreigingen aan het adres van vrijwilligers werden daarbij als redenen opgegeven. Dankzij de nieuwe stichting komt er toch een feestelijk onthaal voor Sinterklaas en Pieten.

ENERGIE Paul Cramer en Gert-Jan Baerents zijn voorzitter en secretaris van de nieuwe stichting. “We hebben in eerste instantie een groep van acht mensen bij elkaar gebracht en zij zullen de organisatie achter de schermen op zich nemen. Na een oproep via social media kwamen daar nog meer mensen bij voor de activiteiten op de dag van de intocht en samen gaan we dit feest voor Duivendrecht organiseren.” Het was niet alsof de mannen zich verveelden, beide zetten zich op verschillende manieren in voor het dorp. “Maar voor iets leuks heb je altijd tijd,” aldus Cramer. “Hier krijg je energie van.”

PIETENPAKKEN Op 12 augustus hebben ze, samen met penningmeester Christiaan Engelberts, voor de organisatie van de intocht een nieuwe stichting opgericht. “We wisten in de zomer dat het comité zou stoppen en toen was het snel schakelen. Contacten leggen met een notaris om een stichting op te richten, samenwerking zoeken met de winkeliersvereniging en de gemeente, maar ook zorgen voor een warme overdracht vanuit het oude comité naar de nieuwe stichting. Het was vooral veel geregel en dan moest het echte Sinterklaasfeest nog georganiseerd worden.” aldus Baerents. Na goede gesprekken met het comité kwam de stichting in het bezit van de pietenpakken en alle andere materialen. “Het is mooi dat de pietenpakken die al jaren in Duivendrecht gebruikt worden, ook in de toekomst nog te zien zullen zijn.”

ACTIVITEITEN De stichting heeft al wel een goed beeld wat zij uiteindelijk willen bereiken: van intocht tot 5 – of misschien zelfs 6 – december verschillende Sinterklaasactiviteiten organiseren voor de kinderen van Duivendrecht en omgeving. “De basis blijft de aankomst met de boot, de intocht door Duivendrecht en de audiëntie in het Dorpshuis. Dat is een mooie traditie en al jaren een succesformule, dus die moet je niet veranderen,” aldus Cramer. Die extra activiteiten naast de intocht bestaan dit jaar vooral uit filmpjes die worden gedeeld via social media en de website van de stichting. Ook wordt op dit moment met de winkeliersvereniging gewerkt aan een kleurplatenwedstrijd. Voor de volgende jaren zijn er plannen voor nog meer activiteiten.

SPROOKJE Die audiëntie in het Dorpshuis blijft bijzonder voor ouders en hun kinderen, maar ook voor Sinterklaas en de pieten weet Gert-Jan Baerents. “Die spanning op de gezichten als kinderen hun kleurplaat mogen afgeven aan Sinterklaas of als zij een selfie mogen maken met Sinterklaas is mooi om te zien.” Sinterklaas komt gewoon naar Duivendrecht. Vanaf dit jaar met roetveegpieten. “Nederland verandert en wij willen hierin meegaan om ervoor te zorgen dat de magische ervaring van het sprookje van Sinterklaas kan blijven bestaan in Duivendrecht. Het moet nog heel lang een groot feest worden voor iedereen. Verandering is dan nodig.”

COLLECTE Voor de inkomsten is de stichting – net als eerder het oude comité – afhankelijk van donaties en sponsoring, dus ook dit jaar zal er weer huis-aan-huis gecollecteerd worden. “De opbrengst vanuit de collecte was voldoende om een mooie intocht te kunnen organiseren, maar dit jaar hebben wij opstartkosten moeten maken. Een stichting oprichten, aanschaf van pakken en materialen, alles kost geld en daardoor is de zak van Sinterklaas behoorlijk leeg. Daarom zijn wij erg blij dat wij mee mogen doen met de sponsorpuntenactie van de PLUS en hopelijk levert dit een mooi bedrag op voor onze stichting op.” De eerste aanmeldingen om ‘vriend van Sinterklaas in Duivendrecht’ te worden zijn ook al binnen. “Deze betrokkenheid in het dorp voelt goed en laat zien dat we aan iets moois begonnen zijn,” aldus Cramer.

INTOCHT Hoe de intocht er uiteindelijk uit zal zien, is nog even de vraag. “Dat heeft te maken met de geldende coronamaatregelen. Ook als een intocht niet is toegestaan heeft de stichting verschillende scenario’s klaar liggen om er toch voor te zorgen dat Sinterklaas in Duivendrecht zal komen.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in aanloop naar de intocht? Kijk op www.sinterklaasinduivendrecht.nl of op Facebook.

Naomi Heidinga

Op de foto: voorzitter Paul Cramer en secretaris Gert Jan Baerents van Stichting Sinterklaas in Duivendrecht (foto: Naomi Heidinga)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.